вівторок, 21 квітня 2015 р.

Україна може стати лідером з вирощування та експорту органічної продукції

Україна має всі шанси в майбутньому стати одним із лідерів світового ринку органіки. Нині ми входимо до 20-ки виробників органічної сільськогосподарської продукції.
Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський в рамках відкриття 5 Міжнародної конференції «Розвиток органічного сектору в Центральній/Східній Європі та в країнах Центральної Азії».
Він повідомив, що загальна площа сертифікованих органічних сільськогосподарських земель в Україні перевищила 400 тис. га. Вирощуванням та переробкою органічних фруктів, овочів, продукції тваринництва займаються близько 200 господарств.
«Для нашої держави це мало, проте це лише початок. Зараз ми активно шукаємо можливості для збільшення виробництва та її реалізації на зовнішніх ринках. Хоча і внутрішній український ринок є досить вагомим: він вживає органіки на 16 млн євро, це в 30 разів більше, ніж було в 2007 році», — підкреслив перший заступник міністра.
Він додав, що активізацію органічного виробництва у тому числі забезпечило прийняття Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини». Крім того, цей напрямок стане одним з пріоритетів Стратегії розвитку аграрного сектору економіки України на період до 2020 року.
Зі свого боку, Президент Міжнародної федерації органічного сільськогосподарського руху (IFOAM) Андрє Леу позитивно оцінив законодавчі зміни в нашій державі та зазначив, що в експорті екологічно чистої продукції з України зацікавлені не лише країни Європи, але й Південної та Північної Америки: «Україна має унікальні кліматичні та географічні умови та всі шанси виходити на великі світові ринки. Партнери готові надати вам всебічну підтримку».
Довідково:
5 Міжнародна конференція «Розвиток органічного сектору в Центральній/Східній Європі та в країнах Центральної Азії» триватиме в Києві 16 і 17 квітня. В її роботі беруть участь представники аграрного бізнесу Азербайджану, Бельгії, Білорусі, Болгарії, Вірменії, Грузії, Казахстану, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Туреччини, Швеції та інших країн.

Немає коментарів:

Дописати коментар