вівторок, 21 квітня 2015 р.

Україна – в трійці світових експортерів фруктів

Україна вже перша у світі з експорту насіння та олії соняшнику, третя з експорту фруктів і сьома з експорту курячого м'яса. А за три роки, якщо вирішити проблеми пов'язані з інфраструктурою і парком техніки, держава могла б подвоїти обсяг експорту. 
Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко, пише видання Кореспондент.
Нині Україна шукає нові ринки збуту своєї продукції замість зниженого експорту в Росію і країни колишнього СРСР.
«Ми повертаємося на світові ринки — зараз ми вже перші у світі з експорту насіння та олії соняшнику, треті з експорту фруктів і сьомі з експорту курячого м'яса», — заявив Павленко агентству BNS.
Він зазначив, що товарообіг України з Росією та країнами колишнього Радянського Союзу «скоротився до 31%, але, в той же час, зросли обсяги торгівлі з країнами Європейського Союзу та нашими найбільшими торговельними партнерами в Азії».
«Ми компенсуємо спад на колишніх ринках новими ринками. Наприклад, для нас ринок Митного союзу до нинішнього часу досяг тих же розмірів, що і ринок Африки», — заявив міністр.
Торік Україна, за його словами, при обсягах виробництва в 63,8 млн тонн зерна відправила на експорт 30 млн тонн.
При цьому Павленко вважає, що якщо вирішити пов'язані з інфраструктурою і парком техніки проблеми, держава могла б за три роки подвоїти обсяг експорту.
За його словами, з Естонією Україна могла б розвивати товарообмін такими продуктами, як соняшникова олія, фрукти і риба.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в січні-лютому в Україні експорт перевищив імпорт. В останні роки масложирова галузь України демонструє значні темпи зростання.  У період з 1998 до 2014 року, потужності з переробки олійного насіння в Україні збільшилися з 2,5 млн т до 14,5 млн т на рік, і, за оцінками експертів, в 2015 році перевищать 15 млн т. 

Немає коментарів:

Дописати коментар